Τα Αξιοθέατα της Πάρου

Η Πάρος αναμφίβολα είναι ένα από τα πιο γραφικά νησιά- στολίδια των Κυκλάδων κι ολόκληρου του Αιγαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο αποτελεί πόλος έλξης για δεκάδες χιλιάδες τουρίστες ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό Ελλήνων τουριστών κάθε ηλικιακής ομάδας που την επιλέγουν για να περάσουν ξέγνοιαστες διακοπές. Πρόκειται για ένα νησί που συνδυάζει την παράδοση και την ιστορία, με το σύγχρονο τρόπο ζωής και φημίζεται για τη φιλοξενία και τα όμορφα μέρη του. Τα αξιοθέατα της Πάρου πολλά, γι’ αυτό και όλα πρέπει να χωρέσουν στο πρόγραμμα των διακοπών σας. 

Η Χώρα της Πάρου

Η Χώρα της Πάρου ή αλλιώς Παροικιά είναι χτισμένη στις παρυφές του λόφου της Μονής των Αγίων Αναργύρων. Είναι ουσιαστικά το κοσμοπολίτικο εμπορικό κέντρο της Πάρου, εκεί όπου χειμώνα – καλοκαίρι χτυπάει η καρδιά του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού. Σήμα κατατεθέν της,ο Μύλος και τα γραφικά πλακόστρωτα, στενά σοκάκια φιλοξενούν εστιατόρια και all day cafe-bar που αξίζει να επισκεφθείτε. Στα ασβεστομένα κάτασπρα σπίτια και στους δρόμους της Παροικιάς το νέο παντρεύεται με το παλιό κι όλα κατακλύζονται από ομορφιά και αρμονία. 

Το κάστρο της Παροικιάς

Η Παροικιά αποτελεί την πρωτεύουσα της Πάρου. Το κάστρο της Παροικιάς ή Φραγκοκάστελο δεσπόζει επιβλητικά στην αρχαία ακρόπολη της Πάρου στο λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου. Κτίστηκε το 1260 από τους Ενετούς και σήμερα σώζονται το νότιο και το ανατολικό τμήμα των τειχών κι ο Πύργος που σκοπό είχε την προστασία της πόλης. Στο Κάστρο σώζονται επίσης τα ερείπια του δωρικού ναού που ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά.

 

Παναγία η Εκατονταπυλιανή

Στην πρωτεύουσα Παροικιά και πολύ κοντά στο λιμάνι βρίσκεται ;ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Πάρου, ο περισπούδαστος ναός της Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μέγεθος παλαιοχριστιανικό μνημείο στην Ελλάδα και ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του λιτότητα και αρχαιοπρέπεια. Αποτελείται από τον Κυρίως Ναό και το Βαπτιστήριο. Το φως του ήλιου στον Κυρίως Ναό διαχέεται στο ναό μέσω των μεγάλων παραθύρων λούζοντας το εσωτερικό του και τους τρεις θρόνους με τον γλυπτό διάκοσμο που συμπληρώνουν τη μεγαλοπρέπεια του. Το Βαπτιστήριο περιλαμβάνει το Ιερό Βήμα με τη μαρμάρινη σταυρόσχημη κολυμπήθρα και διακρίνεται για την εξαιρετική διατήρησή του στο βάθος των χρόνων ως χριστιανικού μνημείου. 

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου

Μια επίσκεψη στο αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου, δίπλα στο Γυμνάσιο της Παροικιάς είναι απαραίτητη ώστε να θαυμάσετε από κοντά σπουδαία μνημεία όπως το Άγαλμα της Νίκης και της Γοργούς καθώς και το 3,7 μέτρων άγαλμα της θεάς Άρτεμις. Στο Μουσείο φιλοξενείται επίσης και το ‘Πάριο Χρονικό’, μαρμάρινη επιγραφή που περιλαμβάνει 134 στίχους που καλύπτουν χρονολογικές αναφορές σε βάθος 1318 χρόνων καθώς και πήλινα αγγεία και νεολιθικά ευρήματα. 

Η κοιλάδα με τις πεταλούδες

Μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Παροικιά, η περιοχή Πεταλούδες έχει να προσφέρει στους επισκέπτες εικόνες απαράμιλλου κάλλους.Μέσα σε μια έκταση που καλύπτεται από πυκνή βλάστηση, κυπαρίσσια, κισσούς και καρποφόρα δέντρα, κατοικούν μόνιμα πεταλούδες του είδους Jersey Tiger Moth. Τα χρώματά τους μοιάζουν παρμένα από παλέτα ζωγράφου και προσφέρουν στον επισκέπτη ένα αξέχαστο θέαμα. Οι πεταλούδες εμφανίζονται μεταξύ των μηνών Μαΐου και Ιουλίου, οποότε και εξαφανίζονται για να επανέλθουν τον Σεπτέμβρη. 

 

Το Ιερό Του Δηλίου Απόλλωνα και της Αρτέμιδος

Μέσα στον κατάλογο με τα αξιοθέατα της Πάρου που πρέπει να επισκεφτείτε, συγκαταλέγεται και ο  αρχαιολογικός χώρος του Δηλίου Απόλλωνα και της Αρτέμιδος  που βρίσκεται στα βόρεια του κόλπου της Παροικιάς. Πρόκειται για ένα ιερό όπου λατρευόταν ο θεός Απόλλων ο Δήλιος και περιελάμβανε χώρο για συμπόσια αλλά και ναό αφιερωμένο στην αδελφή του, Αρτέμιδα, το μαρμάρινο άγαλμα της οποίας εκτίθενται στο αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου. Στο χώρου έχουν βρεθεί επιπλέον ειδώλια και ευρήματα αρχαίων ναών μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. 

Η Νάουσα

Το γραφικό ψαροχώρι στα βόρεια του νησιού, είναι παράλληλα και το δεύτερο πιο γνωστό λιμάνι της Πάρου εκεί όπου δένουν μικρά αλιευτικά σκάφη αλλά και σκάφη αναψυχής των τουριστών. Τα στενά της, κατάλευκα σοκάκια διατηρούν το κυκλαδίτικο στυλ και το καλοκαίρι πλημμυρίζουν κυριολεκτικά από κόσμο. Οι άλλοτε αποθήκες των ψαράδων έχουν μετατραπεί σε μαγαζιά και ταβερνάκια που σερβίρουν τοπικά παραδοσιακά φαγητά φτιαγμένα με μεράκι από  προϊόντα του νησιού. Το βράδυ η Νάουσα μεταμορφώνεται, τα bar δίνουν ένα πιο κοσμοπολίτικο αέρα στο μέρος κι όλοι ξενυχτάνε μέχρι το πρωί. Αν βρεθείτε στη Νάουσα το μάτι σας θα κεντρίσουν και οι κατάλευκοι ερειπωμένοι πλέον ανεμόμυλοι, σήμα κατατεθέν των κυκλαδίτικων νησιών.

Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Κέντρο Πάρου

Το Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου βρίσκεται στη Χερσόνησο του Αϊ Γιάννη Δέτη κι ενδείκνυται ως χώρος επίσκεψης για όσους αγαπούν τη φύση και τα τοποία της. Στα 800 στρέμματα του Πάρκου που δημιουργήθηκε βάσει οικολογικών προδιαγραφών, περιλαμβάνονται παραλίες, οργανωμένες και μη, ένα σινεμά κι ένα πετρόχτιστο αναψυκτήριο, αμφιθέατρο που προσφέρεται για συναυλίες και παραστάσεις, εκθεσιακός χώρος και μονοπάτια μήκους 7 χλμ που ενδείκνυνται για περιπάτους και πεζοπορία στην καρδιά της φύσης.

Τα αρχαία λατομεία

Στη θέση Μαράθι, μόλις 5 χλμ από την πρωτεύουσα του νησιού βρίσκονται τα περίφημα λατομεία μαρμάρου, γνωστά για το εξαιρετικής ποιότητας λευκό μάρμαρο από το οποίο είναι φτιαγμένα μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλους και η Νίκη της Σαμοθράκης. Μπορεί η λειτουργία τους να έχει διακοπεί οριστικά, ωστόσο απομεινάρια κτιριακών υποδομών και δύο επισκέψιμες στοές είναι εκεί για να μας θυμίζουν το τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος. 

Οι ορεινοί οικισμοί της Πάρου

Αν επισκεφτείτε την Πάρο φροντίστε να αφιερώσετε τουλάχιστον μία μέρα κάνοντας οδοιπορικό στους γραφικούς  οικισμούς της. Οι Λεύκες με τις ολάνθιστες βουκαμβίλιες, ο Πρόδρομος και η Μάρπησσα με το βενετσιάνικο κάστρο στα ανατολικά της, ο Δρυός με τους αρχαίους νεώσοικους και τα σπήλαια με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και ο οικισμός Μάρμαρα με τα επιβλητικά αρχοντικά και τις εκκλησίες, είναι η άλλη πλευρά του νησιού την οποία πρέπει να γνωρίσετε. Αφιερώστε χρόνο να έρθετε σε επαφή με τους ντόπιους, και  τις συνήθειες τους και βιώστε σε βάθος τις παραδόσεις τους. 

Τα αξιοθέατα της Πάρου πολλά, κι η οργάνωση του ταξιδιού σας πρέπει να γίνει προσεκτικά έτσι ώστε να μην παραλείψετε την επίσκεψή σας σε κάποιο από αυτά έτσι ώστε να γνωρίσετε τις ομορφιές αλλά και τη σπουδαία ιστορία και την αίγλη του νησιού.

Το Paros project είναι το site που σας παρέχει έναν πλήρη οδηγό διακοπών  για το νησί της Πάρου και φροντίζει να σας προσφέρει αξιόπιστες πληροφορίες για κάθε πτυχή του ταξιδιού σας.